Hembageriet

Bageriet är ett litet hantverksbageri som drivs som ett hobbyföretag av mig, Ewelina Axell. 

Bageriet startade sommaren 2020 hemma i mitt kök. Sommaren 2021 fick jag möjlighet att flytta bageriet till Smedbyn. 

JORDNÄRA

Bageriet är ett litet hantverksbageri. Råvarorna kommer framför allt från växtriket och för mig är det viktigt att använda närodlade eller ekologiska produkter och obesprutade frukter och bär. Jag använder gärna råvaror efter säsong.

NATURLIGT

Jag gör det mesta själv från grunden och mina produkter innehåller inte onödiga tillsatser utan bara naturliga ingredienser. Jag använder gärna växtpulver för att färga till exempel marsipan och glassen innehåller inte mjukgörande tillsatser. 

VÄRME

Bageriets butik är en liten mysig lokal med två bord och några stolar. Precis som på smedernas tid sprids det värme från ugnarna. Jag bakar mitt bröd med kärlek. Välkommen in i värmen!

Recept och tips

Hur du gräddar pizzan i en vanlig ugn på bästa sätt:

Du kan köpa pizzadeg med surdeg av mig på reko-ringen.

  1. Sätt in en plåt eller pizzasten i ugnen och sätt ugnen på max antal grader som det går. 

  2. Jag tycker det är lättast att trycka/dra ut pizzadegen när den kommer direkt från kylskåpet. Våga göra den riktigt tunn!

  3. Har du ingen pizzaspade rekommenderar jag att du trycker ut pizzan på ett bakplåtspapper för då kan du flytta den till ugnen med en annan plåt eller en skärbräda.4. 

  4. Bre på tomatsås/crème fraiche, lägg på riven ost och därefter toppa med massa annat gott. 

  5. Grädda pizzan i ugnen enbart på undervärme för att få en krispig botten, ugnen ska fortfarande vara inställd på maxvärmen. Använder du bakplåtspapper kan du prova att dra bort det efter några minuter. Håll koll på pizzan, den blir klar på mellan 5-10 minuter.

  6. Njut!

Hur du gräddar ramslöksbaguetten:

På våren kan du köpa ramslöksbaguette av mig på reko-ringen. Det är en baguette som är snittad och snitten är fyllda med ramslökssmör. Innan serveringen ska baguetten gräddas i ugn i 200 grader i 5 till 10 minuter så att den får lite mer färg och smöret smälter in i brödet. 

Baka Söderbönans chiabröd:

Här delar jag med mig av mitt recept på chiabröd. Receptet ger två limpor.

8-12 timmar innan du ska baka:

  1. Mata surdegen med 100 gram vetemjöl special och 100 gram vatten. 

  2. Blanda 43 gram chiafrön med 400 gram vatten. Rör om ordentligt så att alla frön kommer under vattenytan. 

  3. Lägg 67 gram grahamsmjöl i en skål och häll 90 gram kokande vatten över. Rör om till en gröt.

Dags att baka (efter 8-12 timmar):

  1. Lägg i 200 gram surdeg, chiablandningen och grahamsgröten med 7 gram jäst, 467 gram vetemjöl special, 13 gram havssalt, 13 gram socker i en degblandare.

  2. Knåda 20 minuter på mellanhastighet och därefter 5 minuter på hög hastighet. Degen ska bli lite seg. 

  3. Lägg degen i en plastbytta som du sköljt med kallt vatten. Låt den vila 20 minuter i rumstemperatur.

  4. Blöt händerna och vik degen ett par gånger i plastbyttan. Låt den vila 20 minuter i rumstemperatur.

  5. Blöt händerna igen och vik degen ett par gånger i plastbyttan. Låt den vila ytterligare 20 minuter i rumstemperatur.

  6. Häll ut degen på mjölat bakbord, dela den i två lika stora delar (cirka 630 gram styck).

  7. Rundriv delarna. Låt vila 10 minuter. 

  8. Strö lätt mjöl på degbollens yta och vänd degen med degskrapan med mjölsidan nedåt på bordsskivan. Se till att behålla den runda formen.

  9. Ta tag i sidan som är vänd mot dig, lyft upp den yttre tredjedelen av degen och vik in över resten av degen. Tryck lätt på fliken på plats.

  10. Ta tag i sidorna av degen där du vek in fliken, sträck ut dem åt sidorna med båda händerna och vik dem inåt över mitten som ett kuvert.

  11. Ta tag i toppen av degen och sträck ut den lite innan du viker ner den över resten av degen. Rulla till en limpa.

  12. Lägg limporna med skarven nedåt på en bakplåtsklädd plåt. 

  13. Låt jäsa i två timmar. (Efter 1,5 timme värm ugnen till 250 grader).

  14. Grädda bröden först i 20 minuter i 200 grader varmluft och ånga. (har du ingen ångfunktion så kan du ställa en gjutjärnspanna/-form i botten av ugnen och hälla i vatten).

  15. Släpp ut ångan (ta ut gjutjärnspannan/-formen om det är vatten kvar i den).

  16. Grädda ytterligare 10 minuter i 200 grader på över- och undervärme.

  17. Ta ut och låt svalna på galler.